Nederlands     English
Home
Nationale Budodag
The Hague Grand Prix
Nationale Sportweek
Keurmerk
Nieuws
Organisatie
Reglementen (BondsV.)
Judo
Jiujitsu
Aikido
Stages
Over Aikido
Artikelen
Geschiedenis
Wat is Aikido
Examens
Contact
Mailinglist
Topsport
Arbitrage
Judolink
Servicedesk
Opleidingen
Evenementen
Toernooioverzicht
Verenigingsadvisering
Webshop
Contact
Leraren database
Mattenwagens
Partners
NK
 
 
Ki-Aikido: Chris Curtis

Op 30 en 31 oktober j.l. organiseerde de NCA de eerste nationale ki-aikidostage onder leiding van Chris Curtis sensei.

 

Wie is Chris Curtis sensei?

 

Chris Curtis sensei is, nadat Yoshigasaki sensei de ki-society verlaten heeft, de supervisor voor ki no kenkyukai Japan in Europa. Hij is 7e dan  ki-aikido en heeft de rang van Okuden in de ontwikkeling van ki, verder is hij door Tohei sensei benoemd als officiële "ki-leraar".

Curtis sensei geeft les op Maui in Hawaii en reist regelmatig door de Verenigde Staten en Europa, om les te geven in aikido en de ki-principes. Hij is tevens de auteur van het boek "Ki-Aikido on Maui"dat momenteel zijn derde druk beleeft.

 

Stage

 

Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober verzorgde Curtis sensei een nationale stage in Helmond. Hij bood een gevarieerd programma aan, waar eenieder op zijn eigen niveau veel van op kon steken. De zaterdagmorgen was gereserveerd voor ademhaling, meditatie en ki-testen. De ademhalings- en meditatieoefeningen waren erop gericht om coördinatie van lichaam en geest te verbeteren. Eenheid van lichaam en geest is de voorwaarde die voorafgaat aan de beoefening van aikidotechnieken. Om de mate van coördinatie van lichaam en geest vast te stellen heeft Tohei sensei een aantal ki-testen ontwikkeld. Bij de ki-testen test men namelijk het lichaam waarin de conditie van de geest zich weerspiegeld. Tijdens de stage werd door Curtis sensei het onderscheid tussen de verschillende niveaus van ki-testen duidelijk gemaakt waardoor iedereen kon zien op welk niveau hij of zij zich op dat moment bevond.

De Brabantse koffietafel werd vooral gebruikt om bij te praten en wat beter met elkaar kennis te maken.

De middag werd besteed aan aikidotechniek waarin duidelijk naar voren kwam dat niet het uiteindelijke doel, maar de weg die leidt tot het doel de inzet moet zijn van de training.

 

Soku Shin No Gyo

 

De zondag werd begonnen met soku shin no gyo een vorm van misogi (een oefening voor ademhaling, meditatie en zuivering), waarbij gebruik gemaakt wordt van de suzu (bel). Men start eerst met 15 minuten ki-ademhaling, dan 30 minuten met de bel waarna besloten wordt met wederom 15 minuten ki-ademhaling. Vooral voor beginners was het een aanslag op de stem en op de knieën. Maar gelukkig leverde het ook een enorm gevoel van euforie op.  Misogi wordt nog maar zelden geoefend in aikidotrainingen. Curtis sensei is een van de weinigen die daarin nog op traditionele wijze les geeft.

De rest van de morgen was tijd ingeruimd voor jo-nage, waarbij de aandacht vooral uitging naar het inzetten van een beweging die niet op, maar voorbij de partner gericht moet zijn. Steeds wanneer je de bedoeling hebt om de partner te werpen raak je verstrikt in de beweging. De intentie moet gericht zijn op de vrijheid van bewegen als gevolg van coördinatie van lichaam en geest.

De namiddag was vooral voor de liefhebbers van boken. De deelnemers werden getrakteerd op een achttal suburi, die langzaam in moeilijkheidsgraad toenamen. Ook nu weer lag de nadruk op de training van lichaam en geest, alhoewel de geest nogal eens afdwaalde naarmate de moeilijkheidsgraad toenam.

De stage werd besloten met het afnemen van twee ki-examens en een examen 3e dan ki-aikido.

 

Chris Curtis sensei heeft de gewoonte om na elke stage de deelnemers de gelegenheid te geven tot het stellen van vragen. Hoewel het voor de meeste deelnemers nieuw was werd er toch van de gelegenheid gebruik gemaakt om de meest uiteenlopende vragen te stellen. Die varieerden van sensei's ervaringen met de grote meesters tot vragen over de diepere betekenis van aikido.

 

We mogen concluderen dat Curtis sensei een heel goede leraar is voor het ki-aikido. Hij brengt zijn lessen met veel enthousiasme en variatie aan oefeningen. Hij spoort iedereen aan om meer te oefenen dan alleen technieken, vooral om elke ochtend de ademhaling te beoefenen. Hij heeft een openheid en toegankelijkheid naar de deelnemers toe die we van de meeste leraren op dat niveau niet gewend zijn. Hij kan fungeren als een brug tussen het westen en het oosten, omdat hij in beide culturen zijn sporen verdiend heeft.

 

Zo'n 62 aikidoka's van verschillende stijlgroepen hebben deze eerste stage of een deel hiervan bezocht. Enkele leden van de NCA hebben meegetraind en persoonlijk kennis gemaakt met Curtis sensei. Positieve reacties waren er ook te horen van dhr. Kempkens

( hoofdbestuur JBN) en dhr. Geraerdts (een van de nestors van het aikido in Nederland)

 

Mede gezien het aantal enthousiaste deelnemers en hun reacties met betrekking tot de stage lijkt het erop dat de ki-aikidostages op hun plaats zijn binnen de stagekalender van de NCA. De volgende stage Chris Curtis sensei staat gepland voor 7 en 8 mei 2005 in Helmond.

Wat is aikido en welke betekenis heeft training voor ons?
Wat is aikido en welke betekenis heeft training voor ons? door Seiichi Sugano shihan (1939-2010) Op Aikidoonline.com verscheen onlangs een...
Lees meer >>
 

 
» Aikido, gids van leven en bron van evenwicht
Districten
Noord Nederland
Zuid Holland
Noord Holland
Midden Nederland
Oost Nederland
Zuid Nederland
Limburg
Sponsors