Nederlands     English
Home
Nationale Budodag
Vereniging van het jaar
Wereldrecordpoging judo
The Hague Grand Prix
Nationale Sportweek
Keurmerk
Nieuws
Organisatie
Reglementen (BondsV.)
Judo
Jiujitsu
Aikido
Topsport
Arbitrage
Aanmelden
Arbitrage Aangepast Judo
Judolink
Servicedesk
Opleidingen
Evenementen
Toernooioverzicht
Verenigingsadvisering
Webshop
Contact
Leraren database
Mattenwagens
Partners
NK
 
 
21-2-2008
De loopbaan van een scheidsrechter

Hoe ziet de carrière van een arbiter er eigenlijk uit en wie gaat daarover? Welke evenementen krijgt een scheidsrechter voor zijn kiezen? En wat betekenen de verschillen in de badges van de scheidsrechters? Veelgehoorde vragen waarop hieronder overzichtelijk de antwoorden zijn weergegeven.

C-licentie
Na het succesvol afronden van het examen van de scheidsrechtercursus ontvang je automatisch een C-licentie. Je ontvangt vervolgens diverse uitnodigingen om te scheidsrechteren op districtstoernooien en om als tafeljury te fungeren op kampioenschappen met nationaal vervolg, zoals districtskampioenschappen.

B-licentie
Heb je eenmaal je draai gevonden en ambitie om op een hoger niveau te scheidsrechteren, dan kun je in aanmerking komen voor een B-licentie als de DSCJ meent dat je hiervoor geschikt bent. Je blijft dan de uitnodigingen ontvangen zoals bij de C-licentie, maar wordt nu ook ingezet als scheidsrechter op districtskampioenschappen.

A-licentie
Is aan je ambitie nog geen einde gekomen en is de DSCJ van mening dat je met jouw talent tot de allerbeste scheidsrechters van het district behoort, dan kunnen zij je voordragen om examen te doen voor je A-licentie. Zo’n examen wordt door de NSCJ gecoördineerd en afgenomen door een examencommissie bestaande uit internationale scheidsrechters. De A-licentie geeft de bevoegdheid om aanvullend op de districtswedstrijden ook te arbitreren op uitnodiging van de NSCJ bij sommige evenementen op het nationale rooster zoals Q3-rondes, NK’s onder de 15 jaar en meetmomenten.

Nationale licentie
Wil je behoren tot de beste scheidsrechters van Nederland en is de DSCJ van mening dat jij daartoe behoort, dan kunnen zij je voordragen om examen te doen voor je nationale licentie. Dit examen wordt door de NSCJ gecoördineerd en afgenomen. Slaag je voor dit examen dan mag je de felbegeerde oranje badge dragen en behoor je tot de nationale scheidsrechtersploeg, waarmee je bevoegd bent om te arbitreren op alle Nederlandse Kampioenschappen. Hiervoor zul je worden uitgenodigd door de NSCJ.

Wie denkt dat het hier ophoudt, heeft het mis. Voor een zeer beperkt aantal professionals is er nog een traject naar een internationale licentie (blauwe badge). Als het moment daar is, zal er de nodige informatie over worden verstrekt.

 

 
26-1-2018 | Update Spelregels per 1 februari 2018
Per 1 februari gaan we aan de slag met de nieuwe spelregels. Bijgaande presentatie vormde de basis voor bijscholing van coaches en scheidsrechters.
Lees meer »
13-11-2017 | scheidsrechters geslaagd voor licentie 3A
Geslaagd voor licentie 3A
Lees meer »
30-8-2017 | IBSA licentie behaald door JBN scheidsrechter.
Jenny Koster in bezit van de IBSA (International Blind Sport Federation) licentie.
Lees meer »
11-5-2017 | Judolink, opvolger van Judomasterz
Vanaf dit jaar kent Judo Bond Nederland (JBN) een opvolger van de spelregeltool Judomasterz: Judolink. Een tool om de spelregelkennis van alle sporters en belanghebbenden van de judosport te vergroten. In 2015 heeft de JBN in samenwerking met NOC*NSF in het projectplan ‘Naar een Veiliger Sportklimaat’ de website Judomasterz...
Lees meer »
8-5-2017 | Scheidsrechters geslaagd voor nationale licentie
Op zaterdag 8 april 2017 vonden de Nederlandse kampioenschappen tot 18 jaar plaats in Leek. Tijdens het toernooi in de Groningse plaats hebben drie scheidsrechters het examen niveau 4 afgenomen. Drie scheidsrechters zijn geslaagd voor het examen en ontvangen een nationale licentie...
Lees meer »
1-2-2017 | Videovoorbeelden pilot nieuwe regels beschikbaar
Tijdens het IJF seminar in Baku zijn videovoorbeelden gebruikt om situaties te verduidelijken. Dit zijn ook de beelden die gebruikt zijn tijdens de scholingen voor trainers, coaches, judoka's en scheidsrechters. De eerste 105 beelden zijn voorzien van een review.
Lees meer »
 

 
11-3-2018  |  scheidsrechters geslaagd voor Nationaal examen
11-3-2018  |  JAARVERSLAG NSCJ 2017
19-12-2017  |  JAARVERSLAG NSCJ 2016
3-10-2016  |  Start week van de scheidsrechter tijdens het NK Judo 2016!
12-8-2016  |  Applicatiecursus judoscheidsrechter gaat weer van start.
21-2-2016  |  Aangescherpte regels haardracht
16-10-2015  |  Harald en John geslaagd voor Continentaal examen
26-6-2015  |  Arbitragemonitor 2015
26-3-2015  |  IJF Coach & Referee Seminar Malaga 2015
21-2-2015  |  4 nieuwe Nationale Scheidsrechterlicenties

Districten
Noord Nederland
Zuid Holland
Noord Holland
Midden Nederland
Oost Nederland
Zuid Nederland
Limburg
Sponsors