Nederlands     English
Home
Nationale Budodag
The Hague Grand Prix
Nationale Sportweek
Keurmerk
Nieuws
Organisatie
Reglementen (BondsV.)
Judo
Geschiedenis
Examens
Aangepast judo
Informatie
Nieuws
Clubs
Agenda
Kata
Veteranen
Judo in de zorg
Jiujitsu
Aikido
Topsport
Arbitrage
Judolink
Servicedesk
Opleidingen
Evenementen
Toernooioverzicht
Verenigingsadvisering
Webshop
Contact
Leraren database
Mattenwagens
Partners
NK
 
 
16-5-2006
Sanne Dolstra G-judoka

Ik ben Sanne Dolstra en train voor de G-competitie.
Ik heb een cebrale parese die zich uit in een linkszijdige hemiparese. Cerebrale Parese is een bewegingsstoornis van de hersenen, in mijn geval uit dat zich in een verhoogde spierspanning voornamelijk aan de linker kant van mijn lichaam. Deze beperking is veroorzaakt door een vroeg geboorte van bijna 3 maanden. 
 
Sanne in actieMomenteel studeer ik Tourism management in Leeuwarden in het weekend ga ik altijd naar mijn ouders in Almere. Sinds oktober 2005 ben ik na een periode van 10 jaar weer gaan judoën, bij sportschool Goederaad in Bodegraven. Nu zullen mensen denken waarom judoën in Bodegraven als je in Leeuwarden studeert? Nou....  van 6 tot 11 jaar heb ik gejudood bij Sportschool Gooi en Eemland, een judoschool voor mensen met een beperking. In die tijd was het G-judo nog niet zo bekend en voornamelijk beoefend door kinderen die op een Mytylschool zaten, hierdoor was ik vaak een van de betere en won ik vele toernooien maar bandexamens duurde in mijn ogen te lang dus de uitdaging was op den duur ver te zoeken. Vaak heb ik gedacht om toch weer te beginnen maar hoe en waar? Geestelijk ben ik 100%,  maar veel mensen willen je met een beperking nog wel als een klein kind behandelen. Juist omdat ik geestelijk in orde ben en mijn beperking moeilijk kon accepteren wou ik niet judoën bij een G-judoschool. Misschien voelde ik me daar te goed voor, maar aan de andere kant besefde ik ook wel dat ik toch niet met een “valide” judoka te vergelijken ben en kwalitatief nooit in staat zou zijn om dat niveau te behalen. Hierdoor durfde ik ook niet bij een “normale” sportschool aan te kloppen omdat ik niet wist hoe er op gereageerd zou worden. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met Wilmar Geerlof, die vertelde mij dat hij judoode bij een judoschool waar verschillende G-judoka’s gewoon met valide judoka’s mee judoode. Het geintegreerde G-judo was precies waar ik naar opzoek was en omdat ik dit verhaal nooit eerder gehoord had, besloot ik maar ondanks de reistijd in Bodegraven te gaan judoën. Zolang ik vrijdags vrij ben kan ik donderdags middag best naar Bodegraven reizen, Leeuwarden-Bodegraven of Leeuwarden-Almere verschilt niet in reistijd, dus zo doende.
 
Officieel ben ik gestopt met een gele band, maar ik besloot om toch opnieuw te beginnen, het was zo lang geleden. De judoleraar wist dat ik eerder gejudood had en merkte dat ook duidelijk, hij vertelde mij dat ik zou blijven judoën waarschijnlijk wel in Januari mijn oranje band kon halen. Doordat je met “valide” judokas judood word je niet altijd even soft aan gepakt maar daar tegen over leer je snel offerworpen, armklemmen en verwurgingen, die in het G-judo niet mag maken. De eerste les werd mij meteen de Tani Otoshi geleerd, wat sindsdien mijn all time favorite worp is... tenminste... van de worpen die ik nu weet. Met mede judokas met blauwe band en hoger ligt het niveau behoorlijk hoog en komen er veel worpen van hun niveau in de les naar voren. Dat deed mij niets en leerde de worpen snel, vandaar dat ik in Januari 2006 direct de oranje band behaalde.
 
Sinds het moment dat ik weer begon met judo ben ik erg fanatiek, ik besloot meteen met de puntencompetie bij de sportschool en toernooien mee te doen. Iedere donderdag middag als ik klaar ben met school, stap ik op de trein naar Bodegraven waar ik in een vrij trainingsuurtje van 18.00-19.00 uur, op worpen oefen die ik zou moeten kunnen voor de groene band. Daarna is er een gewone judotraining van19.00-20.00 uur, na de training ga ik naar het huis van mijn ouders. Als ik vrijdags kan judoën, dan reis ik vrijdags weer van Almere naar Bodegraven, daarnaast doe ik iedere maand een keer mee aan een toernooi en indien mogelijk ook aan de puntencompetie.
 
Het is misschien gek dat iemand zoveel voor judo over kan hebben dat die van hot naar her reist om maar te kunnen judoën. Voor mij is het een hele goede stap geweest om weer te gaan judoën, voor een ieder met een lichamelijke beperking is het tevens een goede ‘therapie’. Alle spieren worden gestimuleerd om mee te doen, ook mijn linker kant waar spieren toch niet altijd mee deden, worden nu wel aangestuurd. Daarnaast is het kunnen valbreken en het zoeken naar evenwicht een van de vele voordelen die judo voor mensen met een beperking te bieden heeft. Ook het feit dat de sportschool Goederaad het G-judo heeft geintegreerd heeft mij geestelijk veel goed gedaan. Het maakt het makkelijker om de relatief lichte beperking te accepteren, in ieder geval weet ik dat ik  met valide judoka’s mee kan komen. Het neemt natuurlijk niet weg dat je hoe dan ook een nadeel hebt met een lichamelijke beperking in een lichamelijke sport. Ik heb ook duidelijk mijn problemen, vooral mijn evenwicht. Vele randori’s verlies ik, niet altijd omdat de worpen zo mooi zijn, nee.. puur door het verliezen van mijn evenwicht waardoor ik binnen 3 seconden in de houdgreep lig. Maar ach het gaat tenslotte om de lol en ik heb nog genoeg uitdagingen dus die lol zit er voorlopig nog wel in. Er is nog een lange weg te gaan voor ik 1e dan zal worden, maar het is een doel om naar te streven. Al die tijd zal ik er in ieder geval alles aan doen om te bewijzen dat ook mensen met een beperking aardig kunnen judoën. Ook voor mensen met een beperking is judo echte top sport, goede integratie, erkenning en een beetje bekendheid is heel belangrijk.

Sanne

http://spaces.msn.com/SDolstra 

kijk ook eens op mijn space
 

 
25-2-2009 | Stichting de KrommeRijn afdeling judo
De Stichting Samen Verder biedt in de regio van de Kromme Rijn vrijetijds-besteding aan mensen met een beperking. In 1991 werd gestart met de judoafdeling, georganiseerd door de
Lees meer »
23-5-2006 | Thomas Schepen
My name is Thomas Schepen
Lees meer »
 

 

Districten
Noord Nederland
Zuid Holland
Noord Holland
Midden Nederland
Oost Nederland
Zuid Nederland
Limburg
Sponsors