Nederlands     English
Home
Nationale Budodag
The Hague Grand Prix
Nationale Sportweek
Keurmerk
Nieuws
Organisatie
Reglementen (BondsV.)
Judo
Geschiedenis
Examens
Aangepast judo
Informatie
Nieuws
Clubs
Agenda
Kata
Veteranen
Judo in de zorg
Jiujitsu
Aikido
Topsport
Arbitrage
Judolink
Servicedesk
Opleidingen
Evenementen
Toernooioverzicht
Verenigingsadvisering
Webshop
Contact
Leraren database
Mattenwagens
Partners
NK
 
 
What's in a name

Gehandicapt of beperkt:
In Nederland zijn de afgelopen jaren veel discussies geweest over correct taalgebruik ten opzichte van mensen met een beperking. Met name de ouderverenigingen hebben geijverd voor de omschrijving ‘mensen met een beperking’. Deze terminologie riep destijds niet zo’n negatief beeld op als de oudere termen ‘gehandicapt’, ‘zwakzinnig’, ‘spastisch’, ’doofstom’, ‘mongool’ etc. De omschrijving ‘mensen met een beperking’ laat zien dat het in de eerste plaats om mensen gaat. ‘Verstandelijk’, ‘motorisch’, ‘lichamelijk’, ‘auditief’, ‘visueel’ verwijst daarnaast beter naar de oorzaak van de beperking. Voorals nog volgt de JBN de ouderverenigingen door de term "Judoka's met een beperking" te gebruiken.
Nu het G-judo, (inter)nationaal na jaren hard werken een begrip is geworden wil de JBN dat deze terminologie gehandhaafd blijft en gebruikt wordt door alle aangesloten leden.


What’s in a name?
Hoe wij onze judoka’s ook benoemen het heeft allemaal met de beeldvorming van anderen te maken. Eigenlijk is het is net als het weer iedereen praat er over, zonder daarop invloed te hebben. Men "termd" de beperking van de judoka niet weg maar draagt wel bij voor verwarring en onbegrip bij buitenstaanders. Misschien zouden begeleiders en trainers gewoon eens trots moeten zijn op onze Nederlandse G-judoka’s ze kunnen namelijk geweldig goed judoën.
Vijftien tot twintig G-judoka's zijn al geslaagd bij de JBN voor hun 1e Dan en er zijn zelfs enkele G-judoka's met 2e Dan.
Honderden G-judoka’s doen mee aan de (inter) nationale competitie waar ze goede resultaten behalen en al meer gezien en beleefd hebben als de gemiddelde reguliere judoka.
Ik vind zelfs dat menig reguliere judoka een voorbeeld kan nemen aan het doorzettingsvermogen, de spelvreugde en de hoge mate van fair play die de G-judoka’s laten zien.
Ook dragen zij bij in de PR van het judo zo was Cees Roest die als eerste judoka met een dwarslaesie zijn 1e DAN behaalde op Nationale TV SBS 6, RTL 4 & 5, (jeugd) journaal en zelfs in het jaaroverzicht te bewonderen waar hij enthousiast over zijn sport vertelde.  

 Positieve beeldvorming.
Tenslotte nog even over beeldvorming, waar staat die G dan voor???   "Geweldig" of misschien "Gespecialiseerd".
Een bekende Nederlandse  G-judoka (bijna 2e DAN, Down syndroom) zegt altijd: "ik judo", als zijn vader dan vergoelijkt "ja G-judo", zegt hij altijd ja "Gaaf Judo" met twee duimen omhoog.
Kijk dat is pas positieve beeldvorming.   

 

 

 
» Danexamen richtlijn G-judoka voor 1e t/m 3e dan judo en aanvullend inschrijfformulier voor aanvraag aangepast examen.
» Judo met een functionele beperking
» Judo met een verstandelijke beperking
» Graduaties voor G-judoka's
» Judo en Down syndroom
Districten
Noord Nederland
Zuid Holland
Noord Holland
Midden Nederland
Oost Nederland
Zuid Nederland
Limburg
Sponsors