Nederlands     English
Home
Nationale Budodag
Vereniging van het jaar
Wereldrecordpoging judo
The Hague Grand Prix
Nationale Sportweek
Keurmerk
Nieuws
Organisatie
Reglementen (BondsV.)
Judo
Jiujitsu
Aikido
Topsport
Arbitrage
Judolink
Servicedesk
Opleidingen
Evenementen
Toernooioverzicht
Verenigingsadvisering
Webshop
Contact
Leraren database
Mattenwagens
Partners
NK
 
 
11-1-2018
Voetbalclub HBS gelooft in de combinatie met judo

De judomat op om later beter te kunnen voetballen? Bij HBS geloven ze er heilig in. Sinds dit jaar staat de jongste jeugd van de Haagse vereniging niet alleen meer op het voetbalveld, maar ook eens per twee weken in de dojo. Het doel? “Beter leren bewegen en weerbaarder worden”, vertelt initiator Jeroen van der Kaaij.

Het idee ontstond nu een paar jaar geleden, toen het 5-jarige zoontje van Van der Kaaij voor het eerst het voetbalveld opstapte bij HBS. Het viel Van der Kaaij, van de sportstichting SportMindz, op dat de motorische ontwikkeling van de kinderen soms wel wat te wensen over liet. “De kinderen die goed kunnen bewegen, komen in de hoogste teams met de beste trainers, terwijl de andere kinderen het vaak moeten doen met een welwillende vader of moeder en dus niet die training krijgen. En dat eigenlijk alleen op basis van hun beweeglijkheid.”

Het kind centraal
Daar moet iets veranderen, vond hij. “Dat ging me aan het hart. Ik ben een voetballer en ik doe daarnaast aan vechtsporten. We zijn gaan kijken naar hoe we die andere sporten, waarin je beter leert bewegen, konden integreren in het voetbal. En daarbij staat niet de sport, maar het kind centraal.”

Gesteund door wetenschappelijk onderzoek dat dit inderdaad positieve gevolgen had voor het kind, besloot HBS mee te werken aan het initiatief van Van der Kaaij. Eén training werd iedere week gebruikt om ook met andere sporten in de weer te zijn. Rugby, gym, atletiek en judo passeerden zo om de week de revue. “Maar we merkten dat het lastig was voor de kinderen om zich te concentreren”, vertelt hoofd jeugdopleiding Stephan Vink. “Vandaar dat we dit jaar hebben besloten om ook echt de dojo in te gaan en ons te concentreren op judo en Braziliaans Jiu Jitsu.”

Minder blessures
Op het moment dat de club begon met de combinatietraining, was niet iedereen gecharmeerd van die ontwikkeling. ‘Onze kinderen komen om te voetballen, niet om te judoën of rugbyen’, reageerden sommige ouders. “Destijds hebben we die kritische geluiden inhoudelijk proberen weg te nemen door de stap te onderbouwen met onderzoek uit de medische wereld. Dat toont namelijk onder meer aan dat de kans op blessures kleiner wordt”, aldus Vink. “We hebben, met andere woorden, de ouders gewoon laten zien waarom het goed is voor hun kind.”

Dit jaar bleven die kritische geluiden helemaal achterwege. Zelfs op het moment dat de club bekendmaakte dat ouders eenmalig veertig euro extra moesten bijbetalen voor de lessen. “Dat heeft ons ook wel enigszins verbaasd”, bekent Vink. “Maar het zegt ons een hoop over de waardering van die lessen. De reacties die we nu krijgen zijn allemaal positief. Er zijn bijvoorbeeld ouders die zeggen dat ze het zelf ook wel hadden willen regelen, de combinatie tussen voetbal en een andere sport, maar dat ze het logistiek lastig konden combineren.”

Rode wangetjes
Niet onbelangrijk is natuurlijk ook de mening van de kinderen zelf. Vink lacht. “Die vinden het geweldig. De opkomst is niet minder dan bij een reguliere voetbaltraining. En als de ouders hun zoon met rode wangetjes van opwinding uit de dojo zien stappen, dan zegt hen dat vaak genoeg.” Daarnaast levert het ook de voetbalvereniging een hoop op. “De kinderen leren op een goede manier om te gaan met hun agressie en respectvol met elkaar om te gaan. Ze leren beter te vallen en trainen hun core strength.”

Van der Kaaij knikt. Naast de motorische ontwikkeling worden kinderen ook weerbaarder gemaakt, vult hij aan. “Kinderen worden vandaag de dag veel te veel gepamperd. In de dojo leren ze incasseren. Ik zou het toejuichen wanneer alle kinderen die gaan voetballen de eerste twee, drie jaar ook judotraining gaan volgen. Je moet niet op jonge leeftijd al vier keer in de week gaan voetballen, dat kan later wel. Olympische sporters waren vaak vroeger ook goed in verschillende sporten.”

Voldoening
Bang dat kinderen het judo zo leuk gaan vinden, dat het voetbal er op latere leeftijd bij inschiet, is HBS niet. “Als het blijkt dat een kind het judo zo leuk vindt dat hij daar mee verder wil gaan en niet meer wil voetballen, dan is dat natuurlijk prima”, stelt Vink. "Daar halen wij ook voldoening uit. Dan blijkt dat wij hem het platform hebben geboden dat hij nodig had. Dat is toch geweldig?”

BRON: KNVB
TEKST: Ruud Scheper

 

 
23-4-2018 | Cadettenploeg goed voor zeven medailles in Teplice
In de Tsjechische stad Teplice hebben de Nederlandse judoka’s onder 18 jaar zeven medailles veroverd. De titel in de klasse tot 57 kilogram was voor Joanne van Lieshout en boven 70 kilogram voor Marit Kamps. In de finale was Van Lieshout na twee minuten te sterk voor de Braziliaanse Thayane Lemos. Kamps versloeg...
Lees meer »
21-4-2018 | Welke JBN vrijwilligers/leden krijgen een lintje?
Ook dit jaar zullen verscheidene mensen uit de aikido-, jiujitsu- en judowereld in het zonnetje worden gezet en worden gedecoreerd met een koninklijke onderscheiding. Omdat de JBN niet wil dat de lintjesregen ongemerkt voorbij gaat, willen wij graag weten wie er dit jaar een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen...
Lees meer »
20-4-2018 | Train op zaterdag 2 juni voor de hogere danexamens
Ben je in het bezit van je 3e dan en wil je graag trainen voor de hogere danexamens? Kom dan zaterdag 2 juni naar de Ruskahal op Papendal voor een gezamenlijke training, georganiseerd door de nationale katacommissie judo (NKCJ) en de nationale gradencommissie judo (NGCJ)...
Lees meer »
20-4-2018 | Nederlandse Loterij: ruim 750.000 euro voor Judo Bond Nederland
In april is in Amsterdam de afdracht bekend gemaakt van Nederlandse Loterij. Nederlandse Loterij is als partner van TeamNL trots op de behaalde resultaten van de Nederlandse topsporters. Nederlandse Loterij wil Nederland gelukkiger en gezonder maken door te investeren in de Nederlandse samenleving...
Lees meer »
19-4-2018 | Word in april lid van de JBN en ontvang een cadeautje
Meld je in de maand april aan als lid van Judo Bond Nederland en ontvang een cadeautje! Nieuwe JBN leden tot en met 16 jaar, aangemeld in de periode 01/04/2018 tot en met 30/04/2018 ontvangen een gratis kyu-graden poster (judoka’s) of JBN bidon (aikidoka’s en jiujitsuka’s)...
Lees meer »
16-4-2018 | Vijf medailles voor juniorenploeg in Rusland
Afgelopen weekend heeft de juniorenploeg vijf medailles veroverd in het Russische Sint-Petersburg. Jessica Gorissen (-70 kg) en Tom Boneschansker (-90 kg) steden in de finale om de titel, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met zilver. Gorissen moest na twee minuten haar meerdere erkennen in Madina Taimazova (RUS)...
Lees meer »
 

 
13-4-2018  |  Juniorenploeg naar Sint-Petersburg
12-4-2018  |  JBN Magazine: voorjaar 2018
9-4-2018  |  Elf medailles voor cadetten in Berlijn
7-4-2018  |  Uitslagen NK -15 online
5-4-2018  |  Meld je als judoveteraan aan voor de Dutch Masters Open
4-4-2018  |  Zestien judoka’s in EK-selectie
4-4-2018  |  Vacature: medewerker financiële administratie crediteuren
3-4-2018  |  Deelnemerslijst NK -15 online
3-4-2018  |  Reglementswijziging
1-4-2018  |  Succesvolle zesde editie Nationale Budodag

Districten
Noord Nederland
Zuid Holland
Noord Holland
Midden Nederland
Oost Nederland
Zuid Nederland
Limburg
Sponsors