Aikido kenmerkt zich door een sierlijk samenspel tussen twee partners wiens budobewegingen harmonisch worden uitgevoerd. ‘Meegeven om te overwinnen’ door lichamelijke ontspanning en geestelijke concentratie. Door te focussen op de harmonie tussen ademhaling en energie die de bewegingen begeleiden.
Diverse budotechnieken komen samen in de diverse aikidostijlen: werp- en valtechnieken, slag- en stoottechnieken, omstrengel- en klemtechnieken en zwaard- en stoktechnieken.
De traditie van de grondlegger
Bij aikido is (het uitdragen van) de etiquette van grote betekenis. In elke dojo (oefenruimte) vind je bijvoorbeeld de beeltenis van Morihei Ueshiba (1883-1969): de grondlegger van het aikido. Voorafgaand aan en na afloop van elke les begroeten de aikidoka’s deze sensei. Als betuiging van respect en teken van dank.
Daarnaast is de opvallende kleding van een aikido-beoefenaar belangrijk. Die lange en wijde blauwe of zwarte broekrok (hakama) die de aikidoka over het judopak draagt, verwijst naar de traditionele klederdracht van de samoerai. En daarmee naar de oorsprong van deze elegante zelfverdedigingskunst.
Harmonie
Als beoefenaar van aikido train je actief en dynamisch de coördinatie van lichaam en geest. Vanuit een cirkelvormige beweging, waarin jij centraal staat, voer je samen met je partner de budotechieken uit. De bewegingen zijn klein, maar uiterst effectief. Omdat ze voortvloeien vanuit de ademhaling.
Hoe werkt die kracht van de ademhaling nu precies? Bij aikido adem je vanuit je onderbuik ofwel vanuit je ki: het centrum van je lichaamsenergie. Met elke in- en uitademing genereer je kracht waarmee je een beweging begeleidt. In plaats van overspannen spierkracht te gebruiken, stuur je het lichaam ontspannen vanuit je basis: je ki.
Waarom aikido?
Met aikido leer je niet hoe je moet vechten; je leert de kunst van het verdedigen. Hoe je ontspannen reageert op oncomfortabele situaties en hoe je een aanval weerstaat. Het vergroot je zelfvertrouwen, houdt je lichaam soepel en je geest vitaal. Op een leuke, gezellige, ontspannen en ongedwongen manier.
Aikido kent geen competitie- of wedstrijdvorm. Aikido-beoefenaars wisselen hun kennis en ervaring uit tijdens diverse stages. Daar vergroten en verdiepen ze hun kennis en breiden ze hun aikidonetwerk uit. De JBN organiseert regelmatig stages op regionaal en nationaal niveau, waaronder het jaarlijks terugkerend JBN aikidofestijn.
Meer weten?
Wil je meer weten over aikido? Lees hier een interview uit het JBN Magazine met aikidodocent Harry Kat. Of neem contact op met de nationale aikidocommissie (NCA) en vind een aikidoschool bij jou in de buurt.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.