Als Judo Bond Nederland vinden we het belangrijk dat iedereen met plezier kan sporten. Daarom zetten wij ons ook in voor een eerlijke en veilige sportomgeving binnen het judo, jiujitsu en aikido. Een veilige sportomgeving gaat over het creëren en in stand houden van een positieve sportcultuur en daarmee ook over het tegengaan van integriteitsschendingen in de sport, zoals grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie, financiële integriteitsschendingen, matchfixing en doping.
Integriteit gaat over het bevorderen van de waarden die in de sport gezamenlijk zijn aangenomen: open, eerlijk en veilig en waarbij voorkomen altijd beter is dan genezen. Als het nodig is spreken we elkaar respectvol aan, kunnen we signalen veilig en laagdrempelig melden, en treden we op met zorgvuldige handhaving.
Een veilige sport creëren en handhaven, dat doen we samen!
Wil je meer weten over waar je meldingen kan maken bij JBN? Kijk dan hier hieronder bij 'meldpunt veilige sport'
Is er bij jou op de vereniging iets vervelends gebeurd of iets wat niet hoort? Ben je sporter, trainer, bestuurder, ouder, vrijwilliger of anderszins betrokkene? Dan kan je hier altijd met iemand over praten. Niet alleen voor jezelf, maar ook om te voorkomen dat zoiets mogelijk nog een keer gebeurt.
Waar kan je terecht?
• Neem contact op met het bestuur of de vertrouwenscontactpersoon op jouw vereniging die je kan adviseren.
• Heb je geen vertrouwenscontactpersoon op de vereniging of wil je liever niet met het bestuur hierover praten? Neem dan contact op met het Meldpunt Veilige Sport van de JBN via meldpunt@jbn.nl. Bij dit meldpunt kun je melding doen van integriteitsschendingen, zoals:
- grensoverschrijdend gedrag, zoals machtsmisbruik, intimidatie, agressie en geweld, racisme en discriminatie, pesten en uitsluiting;
- seksuele intimidatie;
- matchfixing en ongewenst gokgedrag;
- dopingovertredingen.
• Centrum Veilige Sport Nederland. Liever direct telefonisch contact of met iemand spreken buiten JBN? Neem dan contact op met het Centrum Veilige Sport Nederland. Dit is het landelijke meldpunt voor alle sporten. Het Centrum Veilige Sport Nederland is telefonisch te bereiken via 0900 - 202 55 90 (dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 8:30 - 17:00 uur). Je kunt ook anoniem melding doen via SpeakUp.
• Chat via FIER
Wil je anoniem je verhaal bespreken, chat dan via FIER. De medewerkers van het chatteam luisteren naar je, geven je informatie en helpen je als je dat wilt. De chat is bedoeld om sporters en iedereen die betrokken is bij sport advies te geven bij seksuele intimidatie, misbruik of andere vormen van intimidatie, geweld en grensoverschrijdend gedrag. Chat met Fier staat voor je klaar van maandag tot en met vrijdag van 16:00 tot 6:00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 20:00 tot 6:00 uur.
Een melding maken bij de JBN
Een melding doen betekent dat je je zorgen en vermoedens deelt met het meldpunt, zodat we ermee aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld iemand aanspreken, bemiddelen of een (tuchtrechtelijk) onderzoek laten doen. Samen zorgen we voor een veilige sport. Je kan een melding maken via meldpunt@jbn.nl.
Het helpt als je melding zo volledig mogelijk is: wat is er gebeurd, hoe is het gebeurd, wie waren er betrokken, waar en wanneer vond het plaats, en welke mensen of instanties weten er (mogelijk) ook van af? Neem zoveel mogelijk informatie op in je melding. Als je liever eerst wil worden teruggebeld, kan je jouw telefoonnummer in de mail achterlaten. We nemen dan binnen 48 uur contact met jou op. Het meldpunt wordt beheerd door de volgende personen:
• Kevin Kishna, Adviseur Districten
• Liselotte Hamelink, integriteitsmanager JBN
Vertrouwelijk advies, geen geheimhouding
Met een melding bij het Meldpunt Veilige Sport van de JBN wordt zorgvuldig en zoveel mogelijk vertrouwelijk omgegaan. Maar een melding is geen gesprek onder geheimhouding. De directeur, en in ernstige gevallen ook het bestuur van de JBN, worden namelijk op de hoogte gesteld van de meldingen, tenzij de melding over hen gaat. Dit gebeurt in eerst instantie wel geanonimiseerd. Op die manier zijn zij altijd op de hoogte van wat er zich afspeelt binnen de JBN en kunnen we de juiste opvolging geven.
Indien je een vertrouwelijk gesprek wenst onder geheimhouding, dan kun je contact opnemen met de vertrouwenspersoon via het Centrum Veilig Sport. Bij een vertrouwenspersoon kan je een vertrouwelijk gesprek voeren over bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag. De vertrouwenspersoon is ondersteunend en helpt jou bijvoorbeeld om de gewenste stappen te zetten.
Wat gebeurt er met mijn melding?
Nadat jij een melding hebt gedaan, neemt het Meldpunt zo snel mogelijk contact met je op. Dat doen we binnen twee werkdagen. Als het nodig is, vragen we je om aanvullende informatie. Ook vragen we je om toestemming om jouw persoonsgegevens te verwerken. Dat is nodig, om met je melding aan de slag te kunnen gaan. Notities over je melding bewaren we in een beveiligd meldsysteem. We nemen je melding in behandeling en zorgen voor een passende opvolging ervan.
Soms zullen we je advies geven over stappen die je zelf kunt zetten, eventueel met hulp van het bestuur van je vereniging. Of we zorgen voor bemiddeling en ondersteuning. In andere gevallen kan de melding een vervolg in het tuchtrecht krijgen of dragen we informatie over aan de politie. Dat doen we bijvoorbeeld als er een gevaarlijke situatie is voor jou of andere leden van je sportclub. Wat we ook doen, waar mogelijk is houden wij je als melder op de hoogte.
Wat doet het Centrum Veilige Sport Nederland?
Dit is het landelijke meldpunt voor alle sporten. Je kunt zelf kiezen of je melding doet bij het meldpunt van je sportbond of bij het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN). Het CVSN is telefonisch te bereiken via 0900 202 55 90 (dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 8:30 - 17:30 uur). Per e-mail is het CVSN bereikbaar via info@cvsn.nl.
Soms kunnen andere instanties een rol spelen in de opvolging van een melding. Denk aan het Centrum Seksueel Geweld, een huisarts, de GGD, Slachtofferhulp Nederland en Veilig Thuis. Het Meldpunt Veilige Sport van de JBN en het CVSN hebben afspraken gemaakt met deze partijen en zullen hiernaar doorverwijzen indien nodig.
Wanneer ben ik verplicht om melding te doen?
Als bestuurder of begeleider van een sportclub ben je verplicht om een melding te doen als je seksuele intimidatie vermoedt. Dat kan bij het Meldpunt Veilige Sport van de JBN of het CVSN. In bepaalde situaties ben je verplicht om melding te doen bij de aanklager in het tuchtrecht. Mocht dat nodig zijn, dan wijzen we je hier op. Gaat je vermoeden over matchfixing en wedstrijdmanipulatie? Voor alle leden van de bond geldt dat je dan verplicht bent om bij het Meldpunt Veilige Sport van de JBN of het CVSN melding te doen.
Wat moet ik in mijn melding opnemen?
Het helpt als je melding zo volledig mogelijk is. Wat is er gebeurd, hoe is het gebeurd, wie waren er betrokken, waar en wanneer vond het plaats, en welke mensen of instanties weten er (mogelijk) ook van af? Neem zoveel mogelijk informatie op in je melding.
Kan ik anoniem melden?
Ja. Anoniem contact opnemen of een melding doen kan via: SpeakUp. Maar, let op: anonieme meldingen kunnen niet altijd in behandeling worden genomen. Het helpt dus als je jouw identiteit deelt. Daar wordt altijd zorgvuldig mee om gegaan. Voor bestuurders of begeleiders van sportverenigingen geldt dat zij verplicht zijn om vermoedens van seksuele intimidatie te melden. Dit kan dus niet anoniem.
Wanneer bel ik de politie?
Bel de politie bij acute, dreigende situaties via 112 of 0900 8844.
Onder integriteit verstaan we het open, eerlijk en transparant je sport uitvoeren. Er zijn verschillende vormen van integriteitsschendingen. In de sportcontext hebben we het over grensoverschrijdend gedrag, doping, matchfixing, bestuurlijke en financiële integriteit. Grensoverschrijdend gedrag komt voor in de vorm van pesten, intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en seksuele intimidatie.
Voor vragen of het doen van een melding hierover kun je je contact opnemen met het Meldpunt van de JBN.
Voor doping, matchfixing en seksuele intimidatie geldt zelfs een meldplicht bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Meer over de meldplicht vind je verderop deze pagina.
Grensoverschrijdend gedrag
Grensoverschrijdend gedrag wordt onderverdeeld in lichamelijk, emotioneel of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voorbeelden van lichamelijk grensoverschrijdend gedrag zijn slaan (met voorwerpen), vechten of iemand opzettelijk pijn doen. Bij emotioneel grensoverschrijdend gedrag kan worden gedacht aan schelden, discrimineren, pesten en intimiderend taalgebruik. Dit gedrag kan één-op-één plaatsvinden, maar de sociale onveiligheid kan ook in een groep ontstaan. De definitie die binnen de sport wordt gehanteerd voor grensoverschrijdend gedrag is: Grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of gevolg heeft dat de waardigheid en/of veiligheid van één of meerdere personen wordt aangetast.
Seksuele intimidatie
Seksuele intimidatie is een vorm van grensoverschrijdend gedrag. Het kan overal voorkomen. Het kan plaatsvinden tussen volwassen sporters, maar ook tussen volwassenen en kinderen, bijvoorbeeld een coach die bij het geven van aanwijzingen aan een speler of speelster onnodig lichamelijk contact maakt, een bestuurder die dreigt een speler uit de selectie te gooien als deze niet ingaat op diens seksuele toenadering of een trainer die seksueel getinte berichtjes stuurt naar een speler of speelster. Seksueel grensoverschrijdend gedrag kent een eigen definitie en procedure. De JBN heeft zich verbonden aan het tuchtreglement Seksuele Intimidatie ISR en de klachtafhandeling door het ISR. De definitie in het tuchtreglement Seksuele Intimidatie van seksuele intimidatie is als volgt: seksuele intimidatie is elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie (duiding) dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd.
Matchfixing
Van matchfixing is sprake wanneer het verloop of het resultaat van een sportwedstrijd door een deelnemer (sporter, coach, scheidsrechter of clubeigenaar) op een oneigenlijke manier wordt beïnvloed om daar voordeel uit te halen voor zichzelf of voor anderen. Matchfixing en onrechtmatig gokken wordt in de sport niet geaccepteerd. Zorg daarom met elkaar dat alle betrokkenen bij de budosport (sporters, leraren, coaches, stafleden, arbitrage, kaderleden, bestuurders etc.) in ieder geval de volgende regels kennen:
1. Doe nooit mee in het fixen van een evenement
2. Wed nooit op je eigen sport
3. Stel nooit informatie beschikbaar die kan worden gebruikt voor het plaatsen van weddenschappen
4. Wanneer je wordt benaderd om vals te spelen, meld dit!
Matchfixing kan leiden tot een aantasting van het vertrouwen in de sport. Het is daarom belangrijk dat matchfixing gemeld wordt. De JBN heeft een eigen reglement matchfixing.
Doping
Dopinggebruik is in strijd met een schone en eerlijke sport. Doping is het gebruik van stoffen en methoden die door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) verboden zijn. Het gaat dus niet alleen om stoffen, maar ook bepaalde methoden zoals bloeddoping of het manipuleren van urinemonsters zijn verbonden. Wat doping betreft is heel duidelijk wat wel en wat niet mag. Dat is internationaal vastgelegd en wordt in Nederland bewaakt door de Doping Autoriteit. Het ISR is de instantie die tuchtrechtelijke geschillen behandelt en sancties kan opleggen. Het ISR Nationaal Dopingreglement is van toepassing op dopingovertredingen.
Bestuurlijke integriteit
Bestuurlijke integriteit houdt in dat de verantwoordelijkheid die met de functie samenhangt wordt aanvaard en dat er de bereidheid is om daarover verantwoording af te leggen. De Code Goed Sportbestuur vormt de basis voor bestuurlijke integriteit. De code is een kompas voor integer en maatschappelijk verantwoord bestuur van elke sportorganisatie in Nederland. Iedere bestuurder heeft een voorbeeldfunctie en een verantwoordelijkheid. De code Goed Sportbestuur hanteert vier essentiële principes: Verantwoordelijk, Democratie, Maatschappij en Transparantie.
Financiële integriteit
Financiële integriteit in de sport verwijst naar het handhaven van eerlijkheid, transparantie en verantwoordelijkheid bij financiële activiteiten binnen de sportindustrie. Het omvat het vermijden van financiële misstanden, fraude, belangenconflicten en andere onethische praktijken die de integriteit van sportcompetities kunnen schaden. Dit alles met als doel om de reputatie en de geloofwaardigheid van de sport te beschermen.
Voorbeelden waar financiële integriteit van belang is zijn transfers van spelers, tijdig uitbetalen van spelers, sponsoring zonder belangenverstrengeling, verantwoord omgaan met clubgeld en het hebben van een transparante jaarrekening.
Betreft de melding seksuele intimidatie, dan moet dat worden gemeld bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Doping moet je melden bij de Dopingautoriteit. De afdoening van deze meldingen is uitbesteed aan het ISR.
Seksuele intimidatie
De meldplicht voor seksuele intimidatie houdt, kort gezegd, het volgende in: zodra iemand uit het bestuur van een club of bond vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is/is geweest van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij de bond te melden. Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de club. Een melding kan ook rechtstreeks bij het ISR.
Alle andere leden hebben de verantwoordelijkheid melding te doen bij het bestuur van de club wanneer sprake is van een redelijk vermoeden van een overtreding van seksuele intimidatie, tenzij dit in redelijkheid niet kan worden verwacht.
De JBN onderstreept het belang van deze meldplicht. Graag wijzen wij op deze infographic waarin handvatten zijn opgenomen over het melden en hoe dat proces in zijn werk gaat.
Matchfixing
De meldplicht voor matchfixing houdt in dat leden van de JBN verplicht zijn om direct melding te doen van handelingen, verdachte activiteiten, incidenten en dergelijke die mogelijk betrekking hebben op matchfixing.
Het ontmoedigen of beletten van anderen om een melding te doen is ook een overtreding van het matchfixingreglement.
Doping
Een melding over doping wordt bij de Dopingautoriteit gemeld. Alle leden kunnen dopingzaken of informatie over mogelijk dopingovertreding melden bij de Dopingautoriteit of de JBN. In het geval dat de JBN een melding ontvangt over een mogelijke dopingovertreding zijn wij verplicht dit te melden bij de Dopingautoriteit.
Het ISR is de instantie die een tuchtrechtelijke maatregel oplegt bij een dopingovertreding die is vastgesteld door de Dopingautoriteit.
Op 1 april is Liselotte Hamelink gestart als integriteitsmanager voor Judo Bond Nederland. De integriteitsmanager is het aanspreekpunt voor bestuur/de directie van de JBN op het gebied van integriteitsaangelegenheden.
De integriteitsmanager zal starten met het ontwikkelen van een goed plan van aanpak op integriteit en daarna ook de uitvoering hiervan in gang gaan zetten. Dit alles met het doel bij te dragen aan het bevorderen van een eerlijke, veilige en schone sport, het tegengaan van integriteitsschendingen en het signaleren en beperken van integriteitsrisico’s binnen de JBN. Ook zorgt de integriteitsmanager samen met de directie voor een zorgvuldige behandeling van incidenten en meldingen vanuit de verantwoordelijkheid van de JBN.
De integriteitsmanager onderhoudt de contacten en stemt af met de vertrouwenscontactpersoon van de JBN.
De integriteitsmanager wordt mogelijk gemaakt met behulp van subsidie vanuit het Ministerie van VWS en wordt door NOC*NSF opgeleid en programmatisch aangestuurd. In totaal zijn er 9 integriteitsmanagers aangesteld die ook regelmatig met elkaar in contact staan om kennis te delen, samen bij te dragen aan ontwikkeling van collectieve ondersteuningsinstrumenten en input geven aan NOC*NSF voor nieuw beleid.
Liselotte is te bereiken via het e-mailadres integriteit@JBN.nl voor vraagstukken over integriteit, sociale veiligheid of het doen van een melding.
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.