In 2019 heeft Judo Bond Nederland een Brown Paper sessie georganiseerd met het themarubriek voor clubs. Hieruit zijn verschillende succesverhalen voortgevloeid. Raadpleeg de verhalen via onderstaande buttons en raak geïnspireerd!
Elk kind heeft een idool of een favoriete sporter die hij of adoreert. Binnen het judo en jiujitsu zijn er een behoorlijk aantal Nederlanders van wereldklasse actief. Maar ken jij de namen van deze topatleten? Precies! Elke sportief succesverhaal is ooit begonnen met plezier en hard werken. Het zijn juist deze verhalen van een topper die huidige en toekomstige budoka’s kunnen inspireren een extra cursus te volgen of zich aan te melden bij een budoschool. Bovendien, hoe mooi zou het zijn als deze topper dan ook nog eens een bezoekje komt brengen aan de school waar het voor hem allemaal begonnen is? Wie weet is er naast een meet en greet ook nog wel tijd voor een korte clinic of een aantal tips en trics. Natuurlijk zijn er budoka’s die (inter-)nationaal bekend zijn, maar ook de districtskampioenen of clubkampioenen kunnen een sportief voorbeeld zijn voor jeugd die zich wil aanmelden bij een budovereniging. Naast de aantrekkingskracht die topsporters kunnen hebben op potentiële nieuwe leden, kan de bekendheid van een sporter ook betekenen dat er meer bekendheid wordt gegenereerd voor de school waar hij is opgeleid, of heeft het een positieve invloed op de naamsbekendheid van club.
Moeite met het vinden van nieuwe (jeugdige) aanwas bij jouw club? Als resultaat van de door de JBN georganiseerde ‘brownpapersessies’ kwam naar voren dat het organiseren van vriendjes- en vriendinnetjeslessen een beproefde methode is om meer mensen in aanraking te laten komen met de budosport. Tijdens deze introductielessen kunnen leden van de clubs aan hun beste vriendje of vriendinnetje laten zien welke technieken zij allemaal al hebben geleerd en laten zien waarom zij judo, jiujitsu en/of aikido zo leuk en leerzaam is!
Met het organiseren van deze vriendjes- en vriendinnetjeslessen kan het zo maar eens zijn dat meer mensen enthousiast worden over de sport en zich willen aanmelden als lid van de club. Bovendien zijn vriendjes en vriendinnetjes dagen hartstikke gezellig!
Voor ouders kan het soms moeilijk zijn om te volgen wat hun kinderen leren tijdens de trainingen. Het judo, jiujitsu en aikido kennen allemaal verschillende disciplines met een mysterieuze naam. En zo ook de verschillende technieken die aan bod komen. Daarom kan het vaak voor ouders (en andere geïnteresseerden) leuk zijn om door middel van bijvoorbeeld een spelregelavond te leren begrijpen hoe de discipline in elkaar steekt. Nu klinkt een spelregelavond misschien niet heel spannend, maar met analyses van spectaculaire werp- of grondtechnieken en eventueel een demonstratie of clinic, kan het echt een interessante en leerzame avond worden. Wanneer je immers weet waar je naar kijkt, worden de wedstrijden en de trainingen leuker om te volgen. Daarbovenop biedt een spelregelavond (of andere introductie) de perfecte gelegenheid voor de ouders om eens samen met hun kind een training te volgen. Zo kunnen zij de vers opgedane budokennis meteen in de praktijk brengen.
Heeft een lid van jouw club een opmerkelijke prestatie geleverd, of organiseer je een leuke activiteit die ook toegankelijk is voor mensen buiten de club? Schroom dan niet om contact op te nemen met lokale media, of verspreid de boodschap via huis-aan-huisbladen. In de eerste plaats draagt deze reclame natuurlijk bij aan de naamsbekendheid van je club, maar het zou ook nog eens heel goed kunnen dat de reclame die je maakt nieuwe leden oplevert die nieuwsgierig zijn geworden naar de sport. Het adverteren in lokale media of huis-aan-huisbladen is een goed voorbeeld van een manier om op actieve wijze kenbaar te maken wat jouw club kan betekenen voor mensen binnen en buiten de eigen vereniging. Wil je meer weten over het publiceren van persberichten? Je vindt meer informatie in de handboeken van de JBN.
Ben je met je club op zoek naar nieuwe jeugdleden, maar kan je deze groep moeilijk bereiken? Neem dan eens contact op met een basis- of middelbare school in de buurt! Wellicht zijn zij geïnteresseerd in een gastles judo/jiujitsu/aikido. Zoals de meeste budoka’s zelf wel weten sluiten de merkwaarden van de budosport (evenwichtig, weerbaar, vormend en eerbiedig) naadloos aan op belangrijke waarden in de opvoeding van kinderen. Daarnaast heeft de budosport natuurlijk ook een positieve invloed op een heel aantal fysieke aspecten. Een samenwerking met een onderwijsinstelling kan dus zowel voor de school als voor de budovereniging positief uitpakken. Bovendien kent de judobond een lange traditie als het gaat om judolessen verzorgen op scholen. Sterker nog, we hebben er een heel lespakket van! Kijk op de site van de JBN om het lespakket ‘Judo op school’ aan te vragen.
Dat budo voor iedereen leuke en toegankelijke disciplines omvat, zal voor de meeste mensen wel bekend zijn. Dat de budodisciplines voor sommigen ook nog eens heel nuttig kan zijn, weet misschien niet iedereen. Wat dacht je van een speciale cursus ‘ZekerBewegen’ voor senioren? Of zelfverdedigingstraining voor mensen die graag aan zelfvertrouwen willen winnen? Alle JBN clubs hebben de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen bij het aanbieden voor cursussen voor speciale doelgroepen. Vele JBN clubs doen dat nu al. Zij bieden bijvoorbeeld een cursus ‘ZekerBewegen’ aan voor senioren die graag in beweging willen blijven en door middel van valtechnieken de kans op botbreuken verkleinen. Biedt jouw club nog geen cursussen aan, maar wil je daar wel mee beginnen? Organiseer dan eerst een clinic om te inventariseren of er meer mensen geïnteresseerd zijn om mee te doen aan de cursus.
Een groot deel van de Nederlandse kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 10 jaar sport en is daarnaast lid van een sportvereniging. Vanaf het tiende levensjaar loopt dit aantal echter sterk achteruit. Helaas is deze trend in het budo ook zichtbaar. De JBN heeft samen met NOC*NSF en Kenniscentrum Sport een groot onderzoek verricht dat in kaart brengt waarom jongeren van 10 jaar zich afmelden als verenigingslid en stoppen met sporten. Uit dit onderzoek komt naar voren dat ook de sportclubs zelf een rol van betekenis kunnen spelen in het (langer) binden van jeugdleden. Belangrijke factoren hierbij zijn:
- Organisatorische zaken (teamindeling, trainersbeleid, trainingstijden)
- Sportiviteit (discipline, pesten)
- Kwaliteit van de accommodatie (veilige locatie & materialen, netjes opgeruimd)
Wil je meer weten over dit onderzoek? Klik dan hier.
Het vinden van vrijwilligers blijft voor veel verenigingen een moeilijke klus en vaak wordt er teruggevallen op dezelfde mensen. Als er een vacature in de vereniging is, bijvoorbeeld omdat iemand stopt met een functie in het bestuur of een commissie, ga je op zoek naar nieuwe vrijwilligers die het werk kunnen overnemen. Het kan ook zo zijn dat zich nieuwe taken aandienen. Bijvoorbeeld wanneer het bestuur tot de conclusie komt dat de werving en inzet van vrijwilligers in de vereniging beter georganiseerd moet worden en besluit hiervoor een vrijwilligerscoördinator aan te stellen. In de verschillende gevallen ga je gericht op zoek naar de meest geschikte persoon voor die bepaalde taak of functie. Een succesvolle werving vereist de nodige voorbereiding, waarbij je een aantal stappen moet doorlopen. Dit staat uitgebreid beschreven in het handboek vrijwilligers werven. Ook vind je een aantal voorbeeldmodellen terug.
Op de site van de JBN staan nuttige handboeken met tips en voorbeelden over allerhande zaken die voor budoverenigingen relevant zijn. Heb je als clubs bijvoorbeeld een vraag over het gebruik van sociale media of het organiseren van toernooien? Door middel van kennisuitwisseling tussen aangesloten JBN clubs zijn er verschillende handboeken opgesteld die budoverenigingen kunnen helpen wanneer zij vragen hebben over veelvoorkomende zaken.
Heb je aanvullingen op de bestaande handboeken, mis je bepaalde informatie of heb je een goede suggestie voor een nieuw handboek? Laat het dan vooral weten! De JBN beschikt over een breed netwerk aan clubs en mensen die specialistische kennis in huis hebben. Door van elkaar te leren, werken we samen om de budobeoefenaar maximaal te faciliteren!
Judo Bond Nederland (JBN) heeft passie voor aikido, jiujitsu en judo en gelooft in de verbindende kracht van deze disciplines, die mens en samenleving versterken.